• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

ANiN con ZeTA

Marketing | Tekst | Fotografie

  • Home
  • Wat
    • Complete content creatie
    • Rememberings
  • Hoe
  • Waarom
  • Wie
  • Portfolio
    • Foto Portfolio
    • Portfolio tekst en content
  • Referenties
  • Contact

Venezuela

venezuelaIk ben in 2001 naar Nederland gekomen voor el amor, de liefde. Ik heb mijn man ontmoet in Venezuela; daar volgde hij Spaanse les op het instituut waar ik les gaf. Zijn plan was om er een jaar tussenuit te gaan en door Zuid Amerika te reizen. Vandaar dat hij Spaans wilde leren. Ik ben uiteindelijk met Dick getrouwd en toen naar Nederland gekomen.

Ik kom uit een groot gezin met 13 kinderen en was nummer 10. Ik zou niet weten wat ik zou doen als ik zou mogen kiezen; in Venezuela wonen of hier in Nederland. Wonen in Venezuela gaat momenteel in elk geval niet gezien de situatie daar. Ik zie het maar zo: ik heb voor het tweede deel van mijn leven voor Nederland gekozen en doe hier hetzelfde werk als daar, namelijk taalles geven.

De laatste keer dat ik in Venezuela was, was twee jaar geleden. Nu is het ronduit gevaarlijk om te gaan. Mijn familie zegt “blijf maar in Nederland”. Mijn mooiste herinnering? Ik denk alles… familie, vrienden, trabajo, mijn werk. Daar hadden we veel contact met de buren en mensen. Dat is hier wel wennen...

Gebruiken Venezuela

Ik mis het gebruik om wekelijks op familiebezoek te gaan. Een van de vreemdste gebruiken in Nederland vind ik dat mensen elkaar bij een ontmoeting drie keer kussen. Maar ook dat je je agenda moet trekken om met je familie af te spreken. Ook vind ik het raar dat je meer contact hebt met je vrienden dan met je familie.

Mijn favoriete gerecht uit Venezuela

Mijn favoriete gerecht is arepa, hèt traditionele broodje van Venezuela. Je kunt het op elk moment van de dag eten. Zowel met het ontbijt, als met de lunch of het diner. Dagelijkse kost dus. Je kunt het zoet of zout beleggen; arepa is gemakkelijk te bereiden. Ik heb het recept niet aangepast sinds ik in Nederland ben, dat hoeft namelijk niet. Om ze te bakken heb je daar wel een budera, een soort gietijzeren ronde plaat.  Maar met een gewone koekenpan gaat het ook prima.

Wist je trouwens dat je om Venezuele arepa-tenten zoals je hier friet-tenten hebt? Arepa’s zijn machtig; mijn man Dick kan er maar 1 ½  van eten! Andere nationale gerechten zijn Hallacas (soort pastei van maismeel met vlees en groenten), Pabellón criollo (witte rijst, zwarte bonen, bakbananen, kaas, arepa) of Pernil.

Overigens is mijn favoriete Nederlandse gerecht erwtensoep; dat lijkt op onze soep. Verder houd ik ook van stoofvlees, hachee en hutspot.

Recept arepa

Om te beginnen heb je maismeel  nodig. Dat kan je kopen in de wat grotere toko’s. Het is verpakt in gele plastic zakjes (1 kg) onder de naam P.A.N.:  Harina PAN.

Ingrediënten

  • 2 cups Harina P.A.N.
  • 2 cups lauw water
  • Een beetje zout
  • 1 theelepel boter
  • ½ cup geraspte jonge Goudse kaas
  • zonnebloemolie (om in te bakken)

En dit is mijn manier om arepa's te maken

  1. Meng het lauwe water, het zout en de boter in een grote kom.
  2. Voeg de maismeel al roerende beetje bij beetje toe aan het water. Kneden, gewoon met je handen, totdat een zacht, maar soepel deeg is ontstaan. Als het deeg te zacht blijft, kan je steeds een beetje maismeel toevoegen totdat het deeg de juiste structuur heeft. Het deeg moet soepel en kneedbaar zijn en niet brokkelen.
  3. Doe de geraspte kaas bij het deeg. Roer goed door totdat de kaas helemaal in het deeg is opgenomen.
  4. Zet alvast een koekenpan op het (zachte) vuur met een beetje olie, net genoeg om de bodem te bedekken.
  5. Maak van het deeg balletjes, iets groter dan een golfbal. Druk de balletjes tussen je handen plat zodat deegschijfjes ontstaan van ongeveer 1 cm dik, maak ze mooi rond.
  6. Leg de deegschijfjes in de koekenpan. Bak ze ongeveer 2 tot 3 minuten aan elke kant of totdat de arepa's aan beide kanten goudbruin zijn. Je kan ze daarna rustig nog een tijdje op een zacht vuur in de pan laten liggen.
  7. Leg de arepa’s op een bord en serveer het zo uit.
  8. Snijd de arepa’s doormidden en beleg ze met een hartig beleg naar keuze. Mijn voorkeur gaat uit naar kaas. Ik gebruik jonge Goudse kaas, omdat het zo heerlijk gaat smelten. Maar roerei met tomaten in de arepa's is ook heerlijk.

Bekijk ook de andere verhalen:

Show more
Duitsland

Duitsland

24 november 2017
Ik kom uit Duitsland, maar liever zeg ik dat ik...
Lees meer
Show more
Italië

Italië

23 november 2017
Mijn man Fritz en ik hebben elkaar leren kennen op...
Lees meer
Show more
Servië

Servië

17 november 2017
Ik heb mijn man leren kennen via mijn toenmalige collega,...
Lees meer
Show more
Engeland, Groot Brittannië

Groot Brittannië

17 november 2017
We wonen alweer heel wat jaar in Nederland, sinds 2001...
Lees meer
Show more
Syrië

Syrië

17 november 2017
Mijn man Omar ontvluchtte Syrië zonder paspoort. Ze hadden hem...
Lees meer
Show more
Japan

Japan

17 november 2017
Ik heb Nederland leren kennen door een Nederlandse exchange student...
Lees meer
Show more
Frankrijk

Frankrijk

17 november 2017
Een heel verhaal, hoe ik in Nederland verzeild ben geraakt....
Lees meer
Show more
Letland

Letland

17 november 2017
Ik kom dan wel uit Letland, maar eigenlijk ben ik...
Lees meer
Show more
Tjechië

Tsjechie

16 november 2017
Ik ben in juli 2016 van Tsjechië naar Nederland gekomen,...
Lees meer
Show more
portret Deisi uit Venezuela

Venezuela

15 november 2017
Ik ben in 2001 naar Nederland gekomen voor el amor,...
Lees meer

Footer

Contact

Claudia Zanin
Frederik Hendriklaan 76
5212 BG 's-Hertogenbosch
073-6147915
info@aninconzeta.nl

Je vindt me ook op

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

1 op 1

Je kent mij, Claudia Zanin, wellicht van Italie.nl en andere Italië-gerelateerde initiatieven die ik de afgelopen 20 jaar heb opgezet. Zowel online, als in de retail en print. Wat ik óók al die jaren doe en minstens zo leuk vind, is het maken van professionele foto’s en prettig leesbare teksten voor diverse organisaties. Dit kan dus ook voor jouw bedrijf. Met mijn ondernemers- en marketingervaring denk ik 1 op 1 met je mee; we krijgen helder wat jou en je bedrijf uniek maakt. Bel me als je opgewassen bent tegen Italiaans temperament en Hollandse nuchterheid!

Marketing | Tekst | Fotografie

Anin con Zeta marketing, communicatie en fotografie

© Alle rechten voorbehouden.
Niets op deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Anin con Zeta.


Webdesign by Confluence Media