• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

ANiN con ZeTA

Marketing | Tekst | Fotografie

  • Home
  • Wat
    • Complete content creatie
    • Rememberings
  • Hoe
  • Waarom
  • Wie
  • Portfolio
    • Foto Portfolio
    • Portfolio tekst en content
  • Referenties
  • Contact

Italië

Italië
Mijn man Fritz en ik hebben elkaar leren kennen op een congres in Zweden. Het congres ging over tweetaligheid in het onderwijs. Ik was daarmee bezig in Italië; het was toen een innovatieve vorm van school. Hij was spreker op het congres en ik moest zijn lezing vertalen aangezien de Italianen die mee waren, geen Engels verstonden of spraken. Daarna hebben we elkaar in Nederland gezien, ook weer met het oog op de tweetaligheid. Fritz kwam op zijn beurt voor die reden naar Italië, maar in werkelijkheid kwam hij eigenlijk voor mij… L’amore, de liefde, was dus de reden voor mijn verhuizing naar Nederland; dat was in 1999.

Ik kom uit Udine, een mooie stad in de regione Friuli Venezia-Giulia in het noordoosten van Italië. We zijn er ook getrouwd. De mis was in het Nederlands en het Italiaans. Daarna hebben we ’s middags een heel uitgebreide lunch gedaan. Die begon om 11 en eindigde om 18 uur…
Vroeger ging ik zo'n 5-6 keer per jaar terug, nu is dat nog maar 2-3 keer per jaar. Ik mis de bergen en het afwisselende uitzicht, dat wel. Mijn mooiste herinneringen zijn de avonden met mijn broer en zussen, dus met ons gezin. Ik mis ook wel het naar mijn werk toe lopen in het mooie centrum van Udine.

Nederland is organizzata, alles is goed geregeld. Italia è più divertente, Italië is leuker; je creativiteit wordt er meer uitgedaagd. In Nederland is je werk al voor- en uitgekauwd. In Italië moet je creatief denken om iets tot een goed einde te brengen.

Gebruiken

Weet je wat ik zo vreemd vindt aan Nederland? Dat er als eerste wordt gevraagd “Hoeveel kost het?”. Er is veel te veel aandacht voor geld.

Het gerecht

Friuli is bekend om zijn frico of in correct Friulaans fricò, een eenvoudig gerecht gemaakt met resten van kaas. Deze kaaskoekjes zijn er in verschillende varianten. Ik heb nu gekozen voor het eenvoudigste recept. Je kunt frico dan eten als hapje bij een glas mousserende witte wijn of een droge rode wijn. Frico doet me denken aan de winters in Friuli. Buiten ligt sneeuw, je warmt je na een dag skiën lekker op bij het caminetto, haardvuur. En dan eet je frico, polenta en salsiccia (saucijsjes). Wij maken frico normaliter gewoon in de koekenpan, maar hier in Nederland heb ik het gerecht vooral als een soort van kleine chips gepresenteerd, uit de oven. Dat vond men heel lekker.

Vroeger at je frico e brod trouwens als ontbijt; het is echt wel een tagliafegato, een machtig gerecht. Door ’s ochtends goed te eten, geef je je lichaam benzine voor de dag, en dat lukt absoluut met dit gerecht. Ik heb het recept wel aan moeten passen. Per forza! Dat kon niet anders! Frico maak je namelijk met de kaas Montasio. Die kaas is hier niet te krijgen. Ik maak het daarom met Nederlandse kaas en Grana. Die Grana Padano zorgt ervoor dat het gerecht droger wordt; de Grana absorbeert namelijk het vet van de Nederlandse kaas.

Een ander typisch gerecht uit Italië is wat mij betreft risotto con funghi, rijst met paddenstoelen.

Het recept

Kies een kaas die niet te vet is en die minimaal 12 maanden oud is. Het is voldoende de kaas te raspen met het deel van de rasp met de grote gaten. Maak dan kleine ‘bergjes’ op een stuk ovenpapier. Maak de bergjes zo’n 2 cm hoog en met een diameter van circa 6 cm. Houd wat afstand tussen die bergjes want de kaas smelt in de oven en de bergjes moeten gescheiden blijven. Bak gedurende circa 10 minuten in de oven met een temperatuur van 180-200  graden. Als de kaas smelt en lichtbruin kleurt, zijn de koekjes klaar. Als ze nog heet zijn, kun je de bergjes modelleren in een ronde vorm.  Dien ze vervolgens lauw of koud op. Je kunt de koekjes best een dag van te voren maken.

Buon appetito! Bon pitìc (in Friulano)! Smakelijk eten!

Bekijk ook de andere verhalen:

Show more
Duitsland

Duitsland

24 november 2017
Ik kom uit Duitsland, maar liever zeg ik dat ik...
Lees meer
Show more
Italië

Italië

23 november 2017
Mijn man Fritz en ik hebben elkaar leren kennen op...
Lees meer
Show more
Servië

Servië

17 november 2017
Ik heb mijn man leren kennen via mijn toenmalige collega,...
Lees meer
Show more
Engeland, Groot Brittannië

Groot Brittannië

17 november 2017
We wonen alweer heel wat jaar in Nederland, sinds 2001...
Lees meer
Show more
Syrië

Syrië

17 november 2017
Mijn man Omar ontvluchtte Syrië zonder paspoort. Ze hadden hem...
Lees meer
Show more
Japan

Japan

17 november 2017
Ik heb Nederland leren kennen door een Nederlandse exchange student...
Lees meer
Show more
Frankrijk

Frankrijk

17 november 2017
Een heel verhaal, hoe ik in Nederland verzeild ben geraakt....
Lees meer
Show more
Letland

Letland

17 november 2017
Ik kom dan wel uit Letland, maar eigenlijk ben ik...
Lees meer
Show more
Tjechië

Tsjechie

16 november 2017
Ik ben in juli 2016 van Tsjechië naar Nederland gekomen,...
Lees meer
Show more
portret Deisi uit Venezuela

Venezuela

15 november 2017
Ik ben in 2001 naar Nederland gekomen voor el amor,...
Lees meer

Footer

Contact

Claudia Zanin
Frederik Hendriklaan 76
5212 BG 's-Hertogenbosch
073-6147915
info@aninconzeta.nl

Je vindt me ook op

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

1 op 1

Je kent mij, Claudia Zanin, wellicht van Italie.nl en andere Italië-gerelateerde initiatieven die ik de afgelopen 20 jaar heb opgezet. Zowel online, als in de retail en print. Wat ik óók al die jaren doe en minstens zo leuk vind, is het maken van professionele foto’s en prettig leesbare teksten voor diverse organisaties. Dit kan dus ook voor jouw bedrijf. Met mijn ondernemers- en marketingervaring denk ik 1 op 1 met je mee; we krijgen helder wat jou en je bedrijf uniek maakt. Bel me als je opgewassen bent tegen Italiaans temperament en Hollandse nuchterheid!

Marketing | Tekst | Fotografie

Anin con Zeta marketing, communicatie en fotografie

© Alle rechten voorbehouden.
Niets op deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Anin con Zeta.


Webdesign by Confluence Media