Ik ben in juli 2016 van Tsjechië naar Nederland gekomen, zwanger van mijn dochter Sofia. Dat was nogal een stap, bevallen in een vreemd land waarvan je de taal niet beheerst. Twee maanden later is ze geboren. Toen was ik gelijk moeder van drie als ik de twee kinderen van mijn vriend meetel. Die zijn om de week bij ons. Ik heb Gertjan ontmoet op wintersport. Hij schoot me aan in een wintersportbar en vroeg waarom ik niet dronk en rookte. Ik gaf aan 2,5 maand zwanger te zijn. Desondanks bleef hij met mij kletsen. Láska, de liefde, sloeg over en na vijf maanden heen en weer te hebben gereisd ben ik bij hem ingetrokken. De doorslag gaf Amber, de dochter uit zijn eerste huwelijk. Die vroeg tijdens een van de Skype-gesprekken of ik ben hen wilde komen wonen. Heel bijzonder. We moesten allemaal huilen….
We leven in Heusden, een klein dorp met maar een supermarkt. ’s Zomers is het druk en levendig, ’s winters is het doods. Ondanks de inspanningen van zijn lieve familie mis ik Praag. Het is “the best city ever”. Het heeft een zeer oud, historisch centrum. Elke dag is er wel wat cultureels te doen, een concert, een tentoonstelling… Er zijn veel restaurants, de stad leeft! En het is er bovendien niet duur. Ik mis ook het leven dat ik daar had en de ontmoetingen met mijn familie. Ik was er stewardess, maar dat werk kan ik hier en nu niet meer oppakken, helaas. Als de kinderen groot zijn, sluit ik niet uit dat we naar Tsjechië verhuizen. Voor Sofia is dat geen probleem qua taal; ik praat Tsjechisch met haar! Op dit moment ga ik ongeveer elke drie maanden terug naar Tsjechië.
Gebruiken Tsjechië
Zoals je zult begrijpen had ik wel een cultuurshock; van een bruisende stad als Praag verhuizen naar een dorp als Heusden is niet niks. Er is alleen de supermarkt Coop, verder niets. ’s Zomers leeft het oude stadje, maar ’s winters is het er zo doods als het maar zijn kan.
Iedereen is hier dol op de tv. Ze zitten er elke avond voor; GTST, Expeditie Robinson… maar ik wil uit! Wat me wel opvalt en waar ik van houd, is de Nederlandse gastvrijheid. Ze zijn hier vriendelijker dan bij ons in Tsjechië.
Weet je wat ik ook zo vreemd vind, is dat niemand hier zijn schoenen uit doet als hij thuis komt. En dat het binnen maar 19 graden is! Bij ons in Tsjechië is het binnen 22-23 graden. Daarentegen doet mijn dochter haar middagdutje in de serre met deur open. Daar begrijpen ze hier weer helemaal niets van. Maar het is gezond!
Mijn favoriete gerecht uit Tsjechië
Bij ons in Tsjechië eet je met de lunch warm en eet je ’s avonds een koude maaltijd. Als je werkt eet je op het bedrijf of in een restaurant; je bent dan voor 3-4-5 euro klaar.
De nationale hobby van de Tsjechen is trouwens paddenstoelen plukken. Toen we laatst een weekend in een bos in Drenthe waren en het er wemelde van de paddenstoelen, ging ik helemaal los. Mijn vriend begreep er niets van. Wij Tsjechen sturen elkaar foto’s en filmpjes van de paddenstoelen die we vinden, plukken en vervolgens drogen in de zon of in warme kamer. De saus van vandaag is gemaakt met de paddenstoelen die ik zelf heb geplukt en gedroogd. Ik laat ze wellen en gebruik ze daarna voor de saus.
Wist je trouwens dat jullie “Buurman en Buurman” Tsjechisch is? Ze heten bij ons Pat en Mat. Ook Molletje (van de kinderboeken) is Tsjechisch. Zijn naam is Krteček. Leuk hè!
Recept Bramborové Knodlíky
Mijn favoriete recept is Bramborové Knodlíky; een mengsel van aardappel, meel en eieren. Gebruik je de kant en klare versie, dan hoef je alleen maar water toe te voegen. Daarna kneed je het tot een massa en vervolgens laat je het zo’n 20 minuten rusten voordat je de knoedel in water kookt. Je eet het altijd met vlees en saus. In dit geval varkensvlees met paddenstoelensaus.
Er zijn twee soorten Knödels (knedlíky). Een met brood (houskové) en een met aardappel (bramborové). Je kunt kant en klare pakjes kopen in Tsjechië; dat gaat dus steevast mee terug in de koffer, wel zo gemakkelijk! Een ander nationaal gerecht zijn knoedel met rode kool en eend. Hier in Nederland vind ik boerenkool lekker en slavinken. En natuurlijk Hollandse kaas, waarbij geldt: hoe ouder, des te beter!
Recept Bramborové knedlíky s vepřovými plátky na houbové omáčce
Aardappel Knödel met varkensvlees en paddenstoelensaus.
Ingrediënten aardappel Knödel:
- 400 g gekookte aardappelen
- 100 g bloem
- 1 ei
- 1 theelepel maïzena
- Snufje zout
Prak de gekookte aardappelen fijn, voeg bloem, ei en een beetje zout toe. Kneed totdat je een soepel deeg hebt. Laat het zo’n 20 minuten rusten. Maak er daarna rolletjes van en laat die koken in heet water. De kookduur hangt af van hoe dik de rollen zijn.
Varkensvlees met paddenstoelensaus:
Laat de gedroogde paddenstoelen circa 30 minuten wellen in koud water. Sla ondertussen het varkenslapjes mals door ze te bedekken met plastic en ze dan te bewerken met een keukenhamer. Voeg zout en peper toe en bak ze in een pan met olie. Als de lapjes aangebraden zijn en de paddenstoelen geweld zijn, doe je de paddenstoelen met het water in dezelfde pan als waar het vlees in ligt. Laat het op een zacht vuur garen. Voeg tot slot een eetlepel bloem toe aan de saus zodat deze indikt.