• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

ANiN con ZeTA

Marketing | Tekst | Fotografie

  • Home
  • Wat
    • Complete content creatie
    • Rememberings
  • Hoe
  • Waarom
  • Wie
  • Portfolio
    • Foto Portfolio
    • Portfolio tekst en content
  • Referenties
  • Contact

Frankrijk

Frankrijk

Een heel verhaal, hoe ik in Nederland verzeild ben geraakt. Nadat ik een opleiding had afgerond en een Brevet tecnique de l’industrie de l’habillement had, ben ik op mijn 18e naar Parijs vertrokken waar ik modellenwerk ging doen voor Louis Vuitton. Daarna werd ik aangenomen voor de verkoop. Mijn markt was de Japanners die naar Frankrijk kwamen. Ik heb dit werk tot 1991 gedaan.

Ik ben geboren in Bayeux, dat is in de Calvados-streek, in Normandië. In mijn jeugd werd ik niet gezien door mijn moeder. Toen mijn toenmalige vriend in Parijs me sloeg en toen de hond die ik uit de kliko had gered me beet, vroeg een psycholoog aan me “Zie je het dan niet? Wat moet er nog meer gebeuren?” Die uitspraak vormde een keerpunt in mijn leven. Ik moest iets drastisch doen, anders ging ik dood...

Toen ik aan het kamperen was in Frankrijk, stond ik tussen de Nederlanders. Ik had Nederland leren kennen toen ik eens met vrienden in Amsterdam was. Dat voelde heel erg vertrouwd, Amsterdam. De mensen, de stad…. Het was als een warme deken. Die mensen boden aan dat ik even bij hen kon komen wonen om tot rust te komen. Dat was in Streefkerk. Die lieve mensen stonden garant voor me en dankzij de burgemeester die Francofiel was, kreeg ik een eenpersoonswoning. Het dorp is echter gereformeerd en het inburgeren verliep er bijzonder moeizaam. Een bakkersvrouw die vertikte me te verstaan, krassen op mijn auto omdat ik blijkbaar in hun ogen te korte rokjes droeg…

Ik ben vanuit Streefkerk gaan werken in Rotterdam, in het Hilton. Vervolgens ben ik in een bloemenplantage gaan werken. Ik moest onderaan beginnen, want ik sprak de taal niet. Vervolgens ging ik werken bij een goudimport in Rotterdam waar ik directiesecretaresse werd. Bij een concert van de Dutch Swing Band viel mijn oog op een man. Hij had mij ook gespot. Uiteindelijk verhuisde ik met hem maar ’s-Hertogenbosch – hij werd de vader van mijn oudste kind. Ik heb nog goed contact met hem, maar ben nu heel gelukkig met Bas. We hebben allebei het nodige meegemaakt, zijn door vrienden aan elkaar gekoppeld en hebben twee prachtige dochters gekregen.

We gaan elk jaar wel terug naar Frankrijk, meestal in de zomervakantie. Zo kunnen mijn kinderen even naar hun grootouders. Ik mis eigenlijk helemaal niets van Frankrijk. Ik heb nog wel een Frans paspoort, maar dat is vooral om praktische redenen. Ik moet betalen om Nederlandse te zijn, dus blijf daarom Frans. Ik voel me geen Française, kan overal aarden. Maar later, later zou ik op zich toch wel de helft van het jaar in Frankrijk willen zijn.

Mijn favoriete gerecht uit Frankrijk

Mijn favoriete gerecht is de gâteau à l’ananas. Die doet me aan mijn oma denken. Zij maakte de taart, vervolgens maakte mijn moeder de taart, toen ik en nu mijn dochters. Toen mijn eigen kinderen klein waren, stond het om de 2 weken op tafel. De Fransen eten rond een uur of vier altijd iets – ze eten immer ook laat. Dit was z’n typisch vier-uurtje. Ik heb het recept niet aangepast. Het is trouwens geen taart om te presenteren aan bezoek; het is echt een taart voor onszelf; hij is namelijk niet mooi….

Andere gerechten uit Normandië zijn Moules alla Normande – deze worden in cidre gekookt, peterselie eroverheen en crème fraiche. Verder heb je Lapin alla normande (konijn) en ook Tourgoulle. Dit is een rijstdessert; een soort van rijstepap met kaneel. Dat staat uren op het vuur en krijgt een heel dik vel, is hard en compact. O ja, en in de winter eet ik graag een Boeuf bourguignonne. Maar hier in Nederland is een stamppotje mijn favoriet.

Recept gâteau à l’ananas

Meng de suiker en het eigeel in een kom totdat je een gladde, schuimige massa krijgt. Vermeng het gist met de bloem en voeg dit beetje bij beetje toe aan de massa. Voeg vervolgens de in de bain-marie gesmolten boter toe en de stijf geklopte eiwitten.

Vet een bakvorm in met boter en bestuif deze met wat bloem. Doe de schijven ananas op de bodem en bedek deze met het beslag. Bak het vervolgens 45 minuten in de oven op stand 5. Als de taart klaar is, stort je deze op z’n kop en sprenkel je het ananassap eroverheen.

Bon appetit! Smakelijk eten!

 

Bekijk ook de andere verhalen:

Show more
Duitsland

Duitsland

24 november 2017
Ik kom uit Duitsland, maar liever zeg ik dat ik...
Lees meer
Show more
Italië

Italië

23 november 2017
Mijn man Fritz en ik hebben elkaar leren kennen op...
Lees meer
Show more
Servië

Servië

17 november 2017
Ik heb mijn man leren kennen via mijn toenmalige collega,...
Lees meer
Show more
Engeland, Groot Brittannië

Groot Brittannië

17 november 2017
We wonen alweer heel wat jaar in Nederland, sinds 2001...
Lees meer
Show more
Syrië

Syrië

17 november 2017
Mijn man Omar ontvluchtte Syrië zonder paspoort. Ze hadden hem...
Lees meer
Show more
Japan

Japan

17 november 2017
Ik heb Nederland leren kennen door een Nederlandse exchange student...
Lees meer
Show more
Frankrijk

Frankrijk

17 november 2017
Een heel verhaal, hoe ik in Nederland verzeild ben geraakt....
Lees meer
Show more
Letland

Letland

17 november 2017
Ik kom dan wel uit Letland, maar eigenlijk ben ik...
Lees meer
Show more
Tjechië

Tsjechie

16 november 2017
Ik ben in juli 2016 van Tsjechië naar Nederland gekomen,...
Lees meer
Show more
portret Deisi uit Venezuela

Venezuela

15 november 2017
Ik ben in 2001 naar Nederland gekomen voor el amor,...
Lees meer

Footer

Contact

Claudia Zanin
Frederik Hendriklaan 76
5212 BG 's-Hertogenbosch
073-6147915
info@aninconzeta.nl

Je vindt me ook op

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

1 op 1

Je kent mij, Claudia Zanin, wellicht van Italie.nl en andere Italië-gerelateerde initiatieven die ik de afgelopen 20 jaar heb opgezet. Zowel online, als in de retail en print. Wat ik óók al die jaren doe en minstens zo leuk vind, is het maken van professionele foto’s en prettig leesbare teksten voor diverse organisaties. Dit kan dus ook voor jouw bedrijf. Met mijn ondernemers- en marketingervaring denk ik 1 op 1 met je mee; we krijgen helder wat jou en je bedrijf uniek maakt. Bel me als je opgewassen bent tegen Italiaans temperament en Hollandse nuchterheid!

Marketing | Tekst | Fotografie

Anin con Zeta marketing, communicatie en fotografie

© Alle rechten voorbehouden.
Niets op deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Anin con Zeta.


Webdesign by Confluence Media