Mijn man Omar ontvluchtte Syrië zonder paspoort. Ze hadden hem daar in de gevangenis opgesloten, samen met zijn broer en zwager. Die hebben dat helaas niet overleefd. Op een gegeven moment kon hij naar het naastgelegen Libanon vluchten. Dat was op zo’n 60 km van ons huis, een uurtje rijden. Ik kon er op bezoek komen, maar in oorlogstijd was je wel twee dagen onderweg. Al die tijd konden we dus niet bij elkaar zijn. Omar bleef twee jaar in Libanon en kon in 2015 door verruimde regels een nieuw paspoort krijgen.
Vervolgens begon de lange reis naar Nederland waar hij eerst in Ter Apel terecht kwam, vervolgens in Assen en daarna in het kamp in Rosmalen. De volgende uitzending zou naar Limburg zijn, maar dat wilde Omar niet. Iemand heeft zich toen over hem ontfermd en geregeld dat hij bij hen in huis kon komen. In augustus 2016 kon hij dit huis krijgen in ‘s-Hertogenbosch. Vervolgens konden ik en onze drie kinderen komen. Omar was grafisch ontwerper maar volgt nu een koksopleiding. Koken is zijn hobby. Ook reist hij voor Pax Cristi langs scholen om zijn verhaal te vertellen.
Op termijn zouden we graag terug gaan. We hadden echter geen keuze en moesten weg. Dat maakt ons verdrietig. Wat je op het nieuws ziet, is nog geen 5% van wat er gebeurt. Het is een land waar al eeuwenlang oorlog is, net als in Irak en Libanon. Die oorlog, die is niet zomaar over…
Het meeste mis ik mijn familie. We zijn zo close… Mijn mooiste herinnering is eigenlijk wel ons huis. Het staat er gelukkig nog wel, mijn broer woont erin.
Vreemde gebruiken
Wat wij niet gemakkelijk vinden is de directheid van de Nederlanders. Verder valt ons op dat afspraak en tijd hier heel belangrijk zijn. Dat is heel anders dan bij ons in Syrië.
Wat we ook vreemd vinden is dat mensen binnen hun schoenen aanhouden. Wij bidden op de grond en als je dan dus met schoenen binnenloopt, neem je alle viezigheid van de straat mee het huis in!
Mijn favoriete gerecht uit Syrië
Fatte met aubergine, Baba ganoush, Moetabel laten me aan mijn familie denken. Ik krijg er een warm gevoel van. Dit gerecht ligt heel dicht bij ons. Het is wereldberoemd in Damascus. Maar je eet het niet elke dag, alleen maar op bijzondere gelegenheden.
Ik maak het hier hetzelfde als daar. Alleen de aubergines zijn anders. In Syrië hebben we kleinere aubergines. Die heb je hier alleen in de grote steden zoals Utrecht, Eindhoven, Amsterdam. Maar die kosten dan ook gelijk het dubbele van de grote aubergines… In plaats van Syrisch brood gebruiken we Libanees brood, dat is min of meer hetzelfde en kun je hier wel krijgen.
Mijn favoriete Nederlandse gerecht? Zie je mijn kinderen lachen? Stoofvlees!
Recept Baba Ganoush بَابَا غَنُّوْجْ
Voor 4 personen:
- 3 aubergines
- ¼ rode paprika
- ¼ groene paprika
- ¼ gele paprika
- 2 teentjes knoflook
- Citroensap of citroenzuur
- Verwarm de oven voor op 250 C.
- Kerf elke aubergine 3 keer in. Leg de aubergine in de oven en pof ze in 45 tot 60 minuten helemaal gaar.
- Pel de knoflookteentjes en pers ze fijn.
- Snij de paprika's in hele kleine blokjes.
- Snij de aubergines in de lengte in 4 stukken en lepel het binnenste uit de schil. Snijd de vulling in kleine stukjes en voeg de knoflook en de paprika stukjes toe.
- Maak op smaak met zout en citroensap.
- Spreid uit op een bord en giet een beetje olijfolie op de spread.
- Lekker met Syrisch brood.
Baba ganoush (moetabel) مُتَبَّلْ
Voor 4 personen:
- 3 aubergines
- Tahin
- Yoghurt
- 2 teentjes knoflook
- Citroensap of citroenzuur
- Granaatappelsiroop
- Zout
- Verwarm de oven voor op 250 C.
- Kerf elke aubergine 3 keer in. Leg de aubergine in de oven en pof ze in 45 tot 60 minuten helemaal gaar.
- Pel de knoflookteentjes en pers ze fijn.
- Snij de aubergines in de lengte in 4 stukken en lepel het binnenste uit de schil. Snijd de vulling in kleine stukjes en voeg de knoflook toe. Maak op smaak met zout en tahin/ yoghurt en citroensap.
- Spreid uit op een bord en decoreer met granaatappelstroop.
- Lekker met Syrisch brood.
Recept Fatte met aubergine فَتِّةْ مَكْدُوْسْ
(yoghurt met tahin met brood)
Voor 4 personen:
- 0,5 liter yoghurt
- 100 gram tahin
- 2 aubergines
- 3 Syrische broden
- 500 ml groentebouillon
- 0,5 theelepel zwarte peper
- 0,25 theelepel gemalen kardemon
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1,5 citroen
- 2 teentjes knoflook
- Schil de aubergines door gedeeltelijk de schil in de lengte eraf te halen; je krijgt dan, een gestreepte aubergine. Snijd de aubergine vervolgens overdwars in plakken van 1,5 cm dikte.
- Bak de aubergines lichtbruin in hete zonnebloemolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Voeg aan de groentebouillon de zwarte peper, de kardemon en het blikje tomatenpuree toe. Breng aan de kook en wacht tot de saus iets dikker wordt.
- Voeg de aubergines toe en kook 5 tot 7 minuten mee. Haal ze uit de pan en zet ze apart. Bewaar ook de saus.
- Snijd het brood in kleine blokjes en frituur ze in hete olie. tot het brood bruin is.
- Pers de knoflook uit.
- Meng de yoghurt met tahin, citroensap, zout en knoflook. Voeg eventueel water toe om het te verdunnen.
- Bak de pijnboompitten in olie of ghee bruin.
- Bak de uitgeperste knoflook in ghee of olie tot lichtbruin.
- Leg het gefrituurde brood onderin een schaal, schep de aubergine erop en een soeplepel van de tomatensaus.
- Als laatste voeg je de tahin-yoghurt toe en decoreer met gebakken knoflook, peterselie, komijn, sumak en pijnboompitten.